Infraroodverwarming als oplossing voor verduurzaming van een VVE!

Is infraroodverwarming een serieuze oplossing voor de verduurzaming van een vereniging van eigenaren? Wat is de beste oplossing voor de verduurzaming van woningen? In dit artikel behandelen wij een aantal voorbeelden en laten we je zien dat infrarood verwarming een serieus alternatief is. Daarnaast geven we tips die direct toepasbaar zijn voor jouw VVE.

Introductie aardgasvrij maken van jouw VVE

Het aardgasvrij maken van woningen en dus ook die binnen een VVE vergt een substantiële investering van de eigenaar. Diverse onderzoeken tonen aan dat de migratie naar een warmtepomp of een warmtenet veel geld kost. Maar er zijn echter nog diverse alternatieven voor de transitie naar aardgasvrij die minder geld kosten en minstens zo goed zijn. Verwarmen middels infrarood is daar één van.

gebruik van alternatieven zoals bijvoorbeeld infraroodverwarming

Infrarood verwarming is een minder bekende manier van verwarmen, maar daarom niet minder efficiënt. Met de combinatie van een elektrische boiler voor het warm tapwater zijn de aanpassingen en het toekomstige onderhoud van jullie woningen minimaal. De gehele woning wordt op die manier ge-elektrificeerd en gasloos gemaakt. Daarom stelt Degree-n dat als er gebruik gemaakt wordt van de juiste hoeveelheid infrarood verwarmingspanelen de energienota minimaal gelijk en in veel gevallen lager zal uitvallen dat met gasgestookte CV ketels. De Vereniging van Eigenaren kan zo voor haar leden een goede route naar een gasloze woning uitstippelen. 

Een aantal partijen hebben reeds succesvol stappen gemaakt. Deze artikelen vind je in deze link.

Vakblad voor de VVE en appartementseigenaar schrijft in editie 21 van haar magazine een artikel over het succesvolle gebruik van infrarood verwarming binnen appartementen. Want zowel het bestuur als de bewoners zijn uitermate tevreden. De combinatie met geplaatste zonnepanelen zorgt voor een fantastische besparing. 

Voorbeeld berekening Infrarood Verwarming

Stel je hebt een appartement van 70 m2 met een woonkamer, half open keuken en 2 slaapkamers. De badkamer is midden in het appartement gesitueerd. Deze voorbeeld woning is gemiddeld geïsoleerd, en is voorzien van dubbel glas. In dit soort appartementen plaatsen wij infrarood verwarmingspanelen in de volgende samenstelling.

  • woonkamer 3 panelen van 300 Watt
  • keuken 2 panelen van 200 Watt
  • badkamer 1 paneel van 200 Watt
  • slaapkamers 1 paneel van 300 Watt

Opgeteld is dit teen totaal vermogen van slechts 2100 Watt voor de verwarming van het appartement in dit voorbeeld. Vaak zien we dat er optioneel extra panelen worden geplaatst in de verkeersruimtes, maar dat is naar de keus van de bewoners. 

De kosten voor de infraroodverwarming van bovenstaand voorbeeldappartement ligt rekening tussen de 75 en 90 EURO per maand. Van bovenstaande appartementen heeft Degree-n verschillende voorbeelden en referenties beschikbaar. De kenmerken van de gebruikte infrarood verwarmingspanelen zijn te vinden op onze site.

Wist je dat Degree-n een handige rekentool heeft waarmee eenvoudig een berekening kan worden gemaakt van het benodigde vermogen. Wil jij deze ook hebben? Klik dan hier!

Knelpunten

“Een belangrijk knelpunt voor verduurzaming van een VVE is dat de investering die gepaard gaat met de aanschaf en installatie van nieuwe systemen” Een aantal punten zijn hierbij mee te nemen.

  • Check ten eerste of er ruimte is in het reservefonds?
  • Begroot altijd de kosten in het MJOP
  • Vraag subsidie aan! (er zijn meerdere subsidies die bij kunnen dragen en je kunnen ondersteunen)
  • Denk eens aan advies en ondersteuning vanuit je gemeente
  • Check het warmtefonds eens voor een spaarlening

Soms is met een kleien investering ook een goed resultaat te behalen. De meeste daarvan zijn zelfs direct door de bewoners zelf uit te voeren. Want hebben jullie al eens gedacht aan het plaatsen van tochtstrips? Het monteren van drangers op de deuren? Of advies geven over het gebruik van energiezuinige lampen en apparaten. 

Dat er veel gaat veranderen blijkt ook uit de uit de onderzoeken van het Ministerie van Binnenlandse ZakenMinisterie van FinanciënMinisterie van Economische Zaken en Klimaat en Aedes vereniging van woningcorporaties. Het lijkt misschien ver weg, maar ook voor jouw VVE zal er een start gemaakt moeten worden.

De infrarood warmtepanelen van Degree-n hebben geen onderhoud nodig en gaan vele jaren mee. Is dat niet een mooi uitgangspunt voor de #energietransitie? Diverse installaties bij Nederlandse woningcorporaties en VVE’s hebben reeds de kracht van infrarood aangetoond. Enquêtes hebben tevens aangetoond dat de bewoners tevreden zijn over de comfortabele warmte en de behaalde kostenbesparingen. Dit zal een factor moeten zijn voor een succesvolle energietransitie.

Wil je weten hoe een infrarood verwarming er uitzien in een appartement? Neem dan ook eens een kijkje op ons Youtube kanaal. 

Infraroodverwarming behoeft niet duur te zijn en zijn een goed alternatief voor aardgas!

Wil jij meer weten over de inzet van infrarood bij jouw VVE? Neem dan direct contact met ons op. Of neem een kijkje bij de toepassingen van infraroodverwarming.