Wat kosten infrarood verwarmingspanelen per jaar?

Wat zijn de verbruikskosten van een infraroodverwarming?

Wat kosten infraroodpanelen per jaar? Voor het verbruik van infrarood verwarmingspanelen is ten eerste het wattage van het paneel een belangrijk gegeven. Dit staat meestal aangegeven bij het product of zit ergens verstopt in de naam. Degree-n kent een aantal types infrarood panelen variërend van 100 watt tot 400 watt. Een Degree-n paneel van 300 watt zal voor ieder uur dat deze volledig aan staat 0,3 kWu verbruiken. De uiteindelijke verbruikskosten per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van de manier waarop u het gebruikt, het weer, de isolatiewaarde van het huis en een aantal andere karakteristieken van de te verwarmen ruimte. Daarnaast zullen de panelen als u veel thuis bent, vaker voor 100% aan staan dan als u minder vaak thuis bent. Door gebruik te maken van door ons geadviseerde domotica zullen de panelen optimaal worden aangestuurd en zo efficiënt mogelijk verwarmen. 

Wilt u een inschatting maken van de kosten van het verbruik, probeer dan als vuistregel u voor te stellen hoeveel uur de verwarming per dag zou branden in de lente, herfst en winter. Ter illustratie hebben wij hieronder een voorbeeld berekening gemaakt met een gemiddeld aantal stookuren.

Kosten per uur van een Degree-n W300 paneel

Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent.

Kosten per jaar voor het verwarmen van een woonkamer

Als voorbeeld nemen we een middelmatig geïsoleerd huis (rijtjeshuis) en met een voor Nederland gemiddelde huiskamer met een inhoud van 104 m3 (800cm lang x 500cm breed x 260 cm hoog). Deze woonkamer is voorzien  van twee ramen, die zijn meegenomen in onze berekening voor het benodigde vermogen. Dit totaal te installeren vermogen is 2080 watt, wat we voor het gemak van de berekening afronden op 2kW.  

Het verbruik per jaar berekenen we vervolgens op basis van een gemiddelde per seizoen. Dit getal zal verschillen per seizoen (warmer/kouder), maar ook per bewoner van de woning. Het is dus een indicatieve berekening:

Lente & Herfst: circa 1,5 uur per dag 180 dagen * 1,5 uur * 2 kW = 540 kWu

Winter: circa 4 uur per dag 90 dagen * 4 uur * 2 kW =  720 kWu

Zomer: Geen verbruik, omdat de verwarming dan uit staat

In bovenstaande situatie zou u op jaarbasis ongeveer 1260 kWu verbruiken voor de verwarming van de woonkamer. Dit komt overeenkomt met circa € 415,00 per jaar bij 0,22 euro per kWu. Omdat de verwarming met infrarood is gerealiseerd, is er geen gas verstookt voor de huiskamer. De gasrekening gaat dus omlaag, terwijl de elektriciteitsrekening (iets) hoger wordt. Mocht u helemaal geen gas meer gebruiken, kan de gasaansluiting worden afgesloten wat een extra besparing oplevert. 

infraroodverwarming kosten per jaar
Infraroodverwarming weggewerkt in plafond

Infrarood wordt steeds populairder, gelukkig maar. Want het is een fijne en goedkope manier van verwarmen. EigenHuis schreef er het volgende over.

Zijn er vragen naar aanleiding van deze berekening? Neem dan direct contact met ons op!