Infrarood verwarming voor de verduurzaming van sociale huurwoningen!

Is infrarood verwarming een serieuze oplossing voor de verduurzaming van een sociale huurwoning? Wat is de beste oplossing voor de verduurzaming van woningen? In dit artikel worden een aantal voorbeelden beschreven. Ook wordt er een uitgelegd hoe een woningcorporatie infrarood verwarming succesvol heeft toepast bij een aantal huurwoningen. Hiermee behaald men een besparing voor de huurder. Besparingen behalen zou het uitgangspunt moeten zijn voor de energietransitie.

Introductie

Diverse ministeries stellen dat het aardgas vrij maken van een sociale huurwoning woningen minder rendabel maakt. Dat blijkt althans uit het onderzoek van deze ministeries en de overkoepelende corporatie vereniging Aedes.

Maar dit onderzoek houdt enkel rekening met bepaalde denkroutes. Het zal dan ook echt tijd moeten worden dat de alternatieven serieus genomen worden.

Gebruik van alternatieven zoals bijvoorbeeld infrarood

Want wat zou er gebeuren als er gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld infrarood? In combinatie met een elektrische (warmtepomp) boiler zijn de aanpassingen en het toekomstige onderhoud van de huurwoning minimaal. De mogelijke energie besparing van de huurder hierin niet meegenomen. Degree-n stelt dat als er gebruik gemaakt wordt van de juiste hoeveelheid infrarood verwarmingspanelen de energienota met tientallen procenten omlaag kan. Dat is waar verduurzaming voor de sociale sector ook om draait.

Het rapport, dat duidelijk wordt uitgelegd in een artikel van @energeia stelt een aantal punten aan de orde.

Voorbeeld van een huurwoning met infrarood verwarming

Degree-n heeft verschillende corporaties en particuliere beleggers succesvol ondersteunt bij de transitie naar een woning zonder gebruik te maken van gas. Alle projecten zijn te bezoeken en een meer detail beschikbaar bij onze partners. Onderstaande voorbeeld staat ook op Youtube.

In Helmond staan een 5 tal blokken appartementen met daarboven portiekwoningen. Tijdens de renovatie is er allereerst een goede isolatie aangebracht. Samen met de nieuwe gevelbeplating en kunststof kozijnen krijgen de woningen niet alleen een nieuw strak uiterlijk, maar voldoen ze qua isolatie ook aan de huidige maatstaven.

Daarna zijn de woningen aa de binnenzijde voorzien van een verlaagd plafond, nieuwe keukens en badkamers. Vervolgens is al het elektra vervangen en zijn de infrarood verwarmingspanelen gemonteerd. De montage van de infrarood verwarming tegen het plafond draagt enerzijds bij aa een goede verdeling van de warmte anderzijds past het bij de moderne uitstraling van de appartementen. Het geplaatste vermogen zorgt voor een comfortabele warmte tegen lage kosten. De eerste woningen zijn medio 2019 opgeleverd. De bewoners betalen gemiddeld 70 Euro aan energiekosten per maand voor het appartement en net geen 100 Euro voor de portiek woningen op de eerste verdieping. De laatst genoemde woningen zijn een stuk groter en voorzien van 3 slaapkamers en een grote zolder.

Wat zijn de knelpunten?

“Een belangrijk knelpunt voor verduurzaming is dat de huur van een verduurzaamde en aardgas vrije woning weliswaar met €250 op jaarbasis mag toenemen. Maar ook dat de onderhoudskosten met gemiddeld €600 stijgen, aldus het rapport.”

Dit blijkt ook uit onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse ZakenMinisterie van FinanciënMinisterie van Economische Zaken en Klimaat en Aedes vereniging van woningcorporaties.

Uiterlijk in 2050 moeten alle sociale huurwoningen verduurzaamd zijn en volledig #gasvrij. De infrarood warmtepanelen van Degree-n hebben geen onderhoud nodig en gaan vele jaren mee. Is dat niet een mooi uitgangspunt voor de #energietransitie? Diverse pilots bij Nederlandse woningcorporaties hebben de kracht van infrarood aangetoond. En dat de bewoners tevreden zijn over de comfortabele warmte en behaalde kostenbesparingen zal een factor moeten zijn voor een succesvolle energietransitie.

Infrarood verwarming behoeft niet duur te zijn en zijn een goed alternatief voor aardgas!

Wil jij meer weten over de inzet van infrarood bij Woningcorporaties? Neem dan eens contact met ons op? Of neem een kijkje bij de toepassingen van infrarood verwarming.

Wij kunnen ook de gerenoveerde woningen laten zien. Heb jij interesse in een woning welke wordt verwarmd middels infrarood verwarming te bezoeken? (contact)